Uw aangepaste HTML hier toevoegen

Blog Layout

Schulden benaderd vanuit spiritueel perspectief

Ricardo Kuster

Verander je blik en ervaar vrijheid door welvaart

In ons streven naar oplossingen, maken we gebruik van modellen, systemen en gedragsaanpassing. Maar vergeten we vaak een heel belangrijk aspect: onze Ziel! We zijn zielen die een ervaring zoeken. En dat lijkt soms vreemd, wrang en pijnlijk, maar we zijn het echt! En er ligt een doel in alles wat we meemaken. 

Als docent schuldhulpverlening lees, praat en deel ik veel over de aanpak en het voorkomen van schulden. Het hebben van een schuld is tegenwoordig een nationaal vraagstuk, want momenteel heeft 1 op de 5 (!) mensen te maken met zogenaamde problematische schulden. Dat wil zeggen, dat de (relatieve) schuld zo hoog is dat – rekening houdend met alle regelingen – de schulden niet afbetaald kunnen worden binnen 36 maanden.


Die komt binnen hé

Het is een situatie waar men niet graag over praat en het is dan ook heel waarschijnlijk dat er in je omgeving mensen zijn die hiermee te maken hebben waarvan je het niet weet en verwacht. En het betreft mensen van alle leeftijden tussen de 18 en 70 jaar.


Welvaart teruggeven

Gemeentelijke instanties en samenwerkende partijen, doen hun uiterste best om de schuldhulp te verlenen die nodig is. Het streven is enerzijds om weer dat stukje welzijn en welvaart terug te geven waar iedereen recht op heeft. Anderzijds leidt het voorkomen van schulden tot minder maatschappelijke schade. Er wordt gebruik gemaakt van veel verschillende modellen, middelen en instrumenten om dat te bereiken. De deskundigheid en de motivatie om te ondersteunen is groot. Betalingsregelingen met schuldeisers worden onderhands of via de rechtbank gesloten en het wordt een periode van afzien voor de “schuldenaar” waarna hij of zij zijn leven weer schuldenvrij kan oppakken. Dat deze tijd van afzien een diepe indruk kan achterlaten op de betrokkene en gezinsleden daar wordt nogal eens aan voorbij gegaan.


Eigen schuld?

Tijdens de colleges die ik geef stel ik altijd de vraag aan studenten of een “schuld” ook “eigen schuld” is. Steevast komen we er op uit dat dat in heel veel gevallen niet zo is. Socialisatie is een belangrijke reden voor het verkeren in schuldposities, of de “consumptie- en leencultuur “waarin we leven.  Meedoen met mensen in je omgeving of dat moeten hebben wat zij ook hebben is een grote motivator om aankopen te doen die je eigenlijk niet kunt betalen. De economie laat ons zien dat we deze schuldeconomie in stand houden. Zowel in het groot (de Staat) als in het klein (Individu)


Ook kunnen onverwachte levensgebeurtenissen zoals ziekte of het verlies van een baan je plotseling in veranderde financiële omstandigheden brengen. Ondanks deze beperkte situatie verleiden impulsen vanuit de omgeving ons er dikwijls toe onze kinderen – en onszelf – te geven wat we ons eigenlijk niet kunnen veroorloven. En zo kan een schuldsituatie ontstaan.


We geloven in schaarste

Daarnaast zijn we gaan geloven in schaarste, dat wordt ons voorgehouden. Er wordt continue voorgehouden dat er niet genoeg is! We zien het in de dagelijkse praktijk vaak voorbijkomen: hoe groter de vraag en kleiner de voorraad, hoe hoger de prijs die we ervoor moeten betalen. Als er genoeg is, is er geen reden voor prijsopdrijving. We draaien voedsel door, overproductie wordt vernietigd, want het drukt de prijs! Het lijkt logisch en het lijkt waar, maar dat is het niet! Ja dat lees je goed. Het is namelijk slechts waar zolang je dit gelooft. Het kan anders, je kunt je eigen leven én je je eigen financiële leven helen.

"Welzijn en welvaart zijn ons geboorterecht.

Het is een natuurlijke staat van ons zijn"

Beperkingen in mijn jeugd

Ik zal het uitleggen. Ik kom uit een redelijk groot gezin waar geld, of liever de beperkte hoeveelheid geld, altijd tot zorgen leidde. Mijn vader liet in zijn wanhoop het soms zo uit de mond vallen: “Het mag gewoon niet…..!” En daar kom ik vandaan. Ik heb geleerd dat geld de mentale en fysieke gesteldheid van een gezin bepaalt. En bovendien dat geld, of beter gezegd het gemis aan geld, uiteindelijk mijn ouders uit elkaar dreef. Het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben: coach, docent schuldhulpverlening, financieel manager, financieringsadviseur en alle strategische en financiële functies die ik in mijn leven heb vervuld.


Welvaart én armoede als volwassene

In mijn leven ging het anders dan bij mijn ouders. Het ging mij in alles voor de wind. Wat ik wenste en waar ik naar verlangde dat kwam er! Een goede baan, genoeg geld, mooie spullen, mooi huis. Kortom alle ingrediënten voor geluk waren aanwezig. Er was wel één ding, ik vond het moeilijk om echte liefde in mijn hart toe te laten.


Na de breuk met de moeder van mijn geweldige kinderen, veranderde alles. Daar waar ik altijd op mijn geluk en creërende vermogens kon bouwen, lukte het me deze keer niet. De geldstroom droogde op. En hoe meer ik poogde om geld te verdienen als zelfstandige coach en adviseur, als financieel interim-er of als werknemer, het lukte me gewoon niet. Ik was gedwongen steeds zuiniger te leven totdat ik op een bepaald moment werkelijk niets meer had. Goede vrienden moest ik om een lening vragen, om de basis voor mijn kinderen in stand te houden. En even leek het erop dat ik het huis waarin ik al zoveel jaren met veel plezier leefde, waar ik me thuis en veilig voelde, moest verkopen. En in mijn achterhoofd hoorde ik de stem van mijn vader: “Het mag gewoon niet .. “


Wanhoop

Na zeven jaar was dan toch echt het moment gekomen dat het niet meer ging. Ik dreigde alles kwijt te raken. Hoe was ik hier toch in verzeild geraakt? De wanhoop nabij ging ik bij mezelf te rade wat ik kon doen om het tij te keren. Intussen had ik al veel mensen geholpen en geleerd dat de reden van je situatie altijd in jezelf ligt. De reden en oorzaak van een situatie schuilt in de verborgen herinneringen, emoties en gedachten die alleen aan de oppervlakte komen als je er werkelijk naar zoekt.

"Je kunt je eigen leven én je je eigen

financiële leven helen"

Het inzicht

En plotsklaps drong het tot me door. Ik voelde me zo verdrietig en schuldig naar mijn kinderen toe en ik voelde me zo schuldig naar de moeder van mijn kinderen toe, dat ik eigenlijk vond geen recht meer te hebben op voorspoed. Ik vond dat ik geen recht meer had op een gemakkelijk en comfortabel leven. Ik voelde me niet goed genoeg. Met dat besef groeide de angst dat ik zou eindigen in een leven van tekorten, net zoals vroeger bij mij thuis. En die angst groeide en groeide.


Ik besloot om me te wijden aan eerst het accepteren (jawel) van dat wat ik ontdekte en voelde en mijzelf te vergeven voor de situatie waar ik in zat en waar ik anderen in had meegetrokken. Daarna kon ik werken aan het loslaten van mijn emoties op geld en schuldgevoelens. En besloot ik mij te richten op toestemming om wél die welvaart en overvloed te mogen hebben.


Welzijn en welvaart zijn ons geboorterecht

Maar het allerbelangrijkste kwam nog: het was geen toeval dat ik hierin terecht was gekomen, ik besefte dat het deel was van het draaiboek van mijn ziel. Het liet me iets zien en begrijpen. Welzijn en welvaart zijn ons geboorterecht. Het is een natuurlijke staat van zijn. Toch zijn onze gedachten sterk bepaald door emotionele gebeurtenissen en daardoor kunnen we een situatie schepen die ver van dit geboorterecht afstaat. Dat wilde ik onbewust als mens, maar bewust als ziel ervaren!


Positieve emoties = positieve uitkomsten

Negatieve emoties, zoals trauma’s en verlies, scheppen negatieve uitkomsten. Positieve emoties, zoals geliefd zijn, vergeving en vertrouwen, scheppen positieve uitkomsten. En deze positieve situaties scheppen op hun beurt weer welzijn, welvaart, schoonheid, vrede en rust.


Draaiboek van mijn ziel

Ik werkte aan het draaiboek van mijn ziel. Het gaf me inzicht en begrip. Welzijn en welvaart, is ons geboorterecht. Het is een natuurlijke staat van ons zijn. Maar onze gedachten, die stoelen op sterke emotionele events, scheppen een situatie die realiteit wordt.

Tot op de dag van vandaag woon ik nog steeds in mijn geliefde huis en heb ik een goed inkomen. Ik ben gezond en word dagelijks omringd door een overvloed aan liefde die ik in mijn hart accepteer!


Geld is levensenergie

Mijn ervaring en kennis heb ik gebruikt om inzicht te krijgen. Ik gun mijzelf nu de levensenergie die geld met zich meebrengt. Want dat is in wezen wat het is; levensenergie om dat te kunnen doen wat je wilt en waar je gelukkig van wordt. Geld is niet vies, het vertegenwoordigd wat jij jezelf toestaat. En wat je jezelf toestaat zit vaak diep verankerd in emoties en gedachten in een onbelichte hoek van je bewustzijn.


Als je bereid bent om te werken aan jezelf vergt dat moed. Moed om je angsten en belemmeringen onder ogen te komen, om de redenen voor je blokkades in de ogen te kijken en neer te halen. Hierdoor wordt de weg vrijgemaakt voor welvaart en welzijn. Ik maak je graag wegwijs in deze wonderlijke wereld van de kracht van emotie en de levensenergie (geld, overvloed en welzijn) die we onszelf toestaan.


Hartelijke groet,

Ricardo Kuster

Spiritueel coach Ricardo is afgestudeerd Master of Business en gepassioneerd in financiële ondersteuning vanuit spiritueel perspectief.

Meer weten over Ricardo of een afspraak plannen?

Kijk dan hier.

Share by: